Sejarah MAEH

Sejarah MAEH

Pada tahun 1976 satu Jawatankuasa PROTEM telah ditubuhkan untuk menggubal Perlembagaan bagi persatuan mengawal kepentingan profesional Inspektor Kesihatan di Malaysia. Persatuan Kesihatan Inspektor Malaysia (AHIM) telah didaftarkan secara rasmi pada tahun 1978. Pada tahun 1989 AHIM telah dijenamakan semula dan didaftarkan sebagai Persatuan Malaysia Inspektor Kesihatan (MAHIR). Selari dengan perkembangan semasa, pada tahun 1994 perlembagaan MAHIR sekali lagi dipinda untuk dinamakan sebagai Persatuan Malaysia Kesihatan Environmen Malaysia atau nama singkatannya MAEH.
MAEH merupakan salah satu badan profesional yang menjadi ahli pengasas kepada penubuhan International Federation of Environmental Health atau lebih dikenali sebagai IFEH. MAEH merupakan ahli gabungan kepada IFEH sejak penubuhannya. IFEH merupakan badan profesional dalam bidang kesihatan persekitaran di peringkat antarabangsa. MAEH ketika itu dikenali sebagai AHIM telah menghadiri mesyuarat penubuhan IFEH yang telah diadakan di Sydney, Australia pada tahun 1982. MAEH bergabung dengan IFEH sejak menyaksikan penubuhannya di Bournemouth UK, pada 25 September 1985. Setiausaha Kehormat AHIM ketika itu, iaitu Tuan Haji Sulaiman bin Abu Kassim adalah salah seorang yang hadir pada majlis yang bersejarah ini.
Mantan Presiden MAEH, YM Hj. Ungku Abu Bakar bin Abdul Rahman telah dipilih sebagai Presiden ke-4 IFEH di World Congress of Environmental Health ke-3 yang telah di adakan pada tahun 1994 di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.
Please follow and like us:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS300
Follow by Email9
Facebook
Facebook
Google+
https://maeh4u.org.my/sejarah-maeh">
Twitter